Sliding and spinning walls stimulate facade of house by Matharoo Associates

At the touch of a button, the chunky marble walls that surround this house in India divide up into spinning and sliding panels, revealing a more lightweight glass facade behind.

Developed by designer’s office Matharoo Associates, your home transforms from an "impregnable shell" into a glass structure, enabling homeowners to vary the amount of light, ventilation and privacy in their home.

On some walls, 2 tiers of panels pivot in alternate instructions, while other walls feature panels that relapse and forth.

The motorized systems and supporting structures are all concealed, increasing the result.

" Akin to the amethyst's hard exterior cracking open to reveal its crystalline heart, at the push of a button, this imposingly heavy stone wall cracks open," discussed Matharoo Associates.

" It ends up being a range of panels spinning gently about their Centre’s or moving away to reveal a transparent cocooned interior."

Aptly called Moving Landscapes, the structure supplies a home for a property designer and his wife, as well as the families of their 2 sons.

It lies on the borders of Ahmedabad, a city in northwest India, and shares grounds with the houses of the customer's 2 brothers.

The beginning point for the design was working out the best ways to offer each part of the household their own quarters without creating too much separation.

" The country's thriving economy in the last years has made specific houses available to a bigger section of society," said the architects, describing why "the olden custom of joint family living has disintegrated into small extended families".

" Despite this change of cultural mindset in the present Indian context, a great deal of households, bound by family company and required by conventional deep-rooted values, still opt to live together," they continued.

" It typically leads to the creation of self-governing suites that isolate families even under the exact same roofing system. The obstacle for that reason depends on at the same time incorporating the requirements of these opposing way of lives."

To resolve this issue, the designers designed a U-shaped plan, with social areas in the canter and bedrooms in the two wings. The building also wraps a big communal courtyard garden.

Glazing surrounds, the whole structure, but practically all of these window walls are screened behind the marble panels. This produces a series of veranda spaces along the edges of the structure.

The designers decided to produce these panels utilizing a polished yellow marble called Bidaser. They are matched by the more austere concrete surfaces that feature in other places as walls, floors and ceilings.

Spaces are organized over 2 stories’, with a mixture of various living-room on both levels.

These spaces are mainly filled with Italian furniture, however there is likewise a bar table designed particularly for your house by the architects. Designed to resemble a M bius strip, it is made from stainless-steel.

The bar is "the topic of discussion and intellectual discourse after a number of drinks" stated the studio.

There are also confined outdoor areas at your house's two main corners, screened behind curved walls.

Matharoo Associates is led by architect Gurjit Singh Matharoo. Other tasks by the firm include a house with shutters weighted with concrete balls.

Images are by British photographer Edmund Sumner, who also just recently shot a cloud-inspired nursery in Japan and a Mexican villa with a raised pool.